Πρεσβυωπία

Πρεσβυωπία είναι η μη αναστρέψιμη απώλεια της προσαρμοστικής ικανότητας του οφθαλμού που συμβαίνει λόγω γήρανσης. Η προσαρμογή αναφέρεται στην ικανότητα του ματιού να αυξάνει τη διαθλαστική δύναμη του κρυσταλλοειδούς φακού προκειμένου να εστιάσει τα κοντινά αντικείμενα στον αμφιβληστροειδή.

Η πιο σημαντική μείωση της προσαρμοστικής δύναμης συμβαίνει μεταξύ των ηλικιών 20 και 50. Στις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής, το προσαρμοστικό εύρος έχει αποδειχθεί ότι είναι σχετικά σταθερό στην περιοχή των 7-10 διοπτρών. Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, το εύρος προσαρμογής έχει συνήθως μειωθεί σε περίπου 0,50 διοπτρίες. Αυτή η μείωση συμβαίνει ως φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης και τελικά θα επηρεάσει κάθε άτομο που φτάνει σε αρκετά προχωρημένη ηλικία. Παρά την πανταχού παρουσία της, ο ακριβής μηχανισμός πίσω από την πρεσβυωπία παραμένει άγνωστος.

Συμπτώματα της πρεσβυωπίας

Η σταδιακά πιο θολή κοντινή όραση είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα της πρεσβυωπίας. Το μέγεθος της απώλειας της προσαρμοστικής ικανότητας κατά τη στιγμή της παρουσίασης ποικίλλει ανάλογα με τις οπτικές ανάγκες του ατόμου. Εκείνοι που χρησιμοποιούν την κοντινή όραση στις καθημερινές δραστηριότητες συχνά παραπονιούνται νωρίτερα. Άλλα συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται περιλαμβάνουν στραβισμό, πονοκεφάλους λόγω καταπόνησης των ματιών, αυξημένη απαίτηση φωτός και ανάγκη εργασίας σε προοδευτικά μεγαλύτερες αποστάσεις.

Θεραπεία της πρσβυωπίας

Η ασφαλέστερη και λιγότερο επεμβατική αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας αποτελείται από διορθωτικούς φακούς γυαλιών είτε ως ξεχωριστό σετ γυαλιών ανάγνωσης, φακών επαφής, διπλοεστιακών ή προοδευτικών φακών.

Υπάρχει, ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός πρεσβυωπικών ασθενών που επιθυμούν να παραμείνουν ανεξάρτητοι από τα γυαλιά και, ως εκ τούτου, έχουν γίνει διαθέσιμες πολλές χειρουργικές μέθοδοι αντιστάθμισης των ελλειμμάτων κοντινής όρασης στις πρεσβυωπίες.

Συνηθέστερα, αυτό έχει επιχειρηθεί με χειρισμό παθητικών οπτικών παραγόντων χωρίς να αποκατασταθεί η ικανότητα ενεργού προσαρμογής. Τέτοιες μέθοδοι αυξάνουν αποτελεσματικά το βάθος πεδίου του ματιού με κόστος αντίθεσης και οπτικής οξύτητας. Παραδείγματα αυτών των θεραπειών είναι monovision, πολυεστιακοί φακοί και ένθετα κερατοειδούς. Τόσο το monovision όσο και η πολυεστιακότητα μπορούν να επιτευχθούν μέσω της χειρουργικής εμφύτευσης συγκεκριμένων ενδοφθάλμιων φακών ή διαφόρων μορφών διαθλαστικής χειρουργικής κερατοειδούς (LASIK, PRK), τις οποίες εφαρμόζει με μεγάλη εμπειρία ο Δρ. Νικόλαος Μπέλλιος.

Αυτές οι θεραπείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν το υποκείμενο έλλειμμα προσαρμογής.

Dr. med. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΕΛΛΙΟΣ, Χειρουργός Οφθαλμίατρος
  • Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Έρλανγκεν (Νυρεμβέργη) & 24ετής εμπειρία στη Γερμανία
  • Πλήρως εξοπλισμένο Οφθαλμολογικό Ιατρείο για παιδιά & ενήλικες
  • Εξειδίκευση στη χειρουργική γλαυκώματος, καταρράκτη, αμφιβληστροειδούς, ωχράς κηλίδας – Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές
Dr. med. Νικόλαος Μπέλλιος, FEBO