Μυωπία

Τι είναι η μυωπία;

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά. Τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται καθαρά και ευδιάκριτα. Η μυωπία μπορεί να είναι συγγενής ή να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής.

Τι προκαλεί μυωπία;

Η μυωπία εμφανίζεται όταν ο βολβός του ματιού είναι μακρύτερος από το συνηθισμένο. Σε αυτή την περίπτωση, το φως που πέφτει παράλληλα με το μάτι δεν διαθλάται ακριβώς στον αμφιβληστροειδή, αλλά μπροστά του. Η ακριβής αιτία αυτής της παραμόρφωσης του βολβού του ματιού δεν είναι ακόμη γνωστή.

Η μυωπία είναι μια σημαντική, διαδεδομένη νόσος σε παιδιά με αυξανόμενους ρυθμούς εξέλιξης. Με πάνω από 80 εκατομμύρια αναφερόμενα μυωπικά παιδιά παγκοσμίως, υπάρχουν σημαντικές κοινωνικοοικονομικές ανησυχίες και ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, η υψηλή μυωπία σχετίζεται με δυνητικά σοβαρές επιπλοκές όπως το γλαύκωμα, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και η μυωπική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Υπάρχουν διακριτά παθολογικά σημεία που σχετίζονται με υψηλή μυωπία. Η εξέταση του βυθού μπορεί να αποκαλύψει διάφορες παθολογικές αλλαγές στον οπίσθιο πόλο, όπως: αλλοιωμένα χαρακτηριστικά της θηλής του οπτικού νεύρου, κηλίδες Fuchs (μελαγχρωστικές βλάβες),  νεοαγγείωση και αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς, οπίσθια σταφυλώματα, ρήγματα, ουλές και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Το υαλοειδές μπορεί επίσης να παρουσιάζει θολερότητα, υγροποίηση και οπίσθια αποκόλληση. Η εμφάνιση καταρράκτη και γλαυκώματος είναι επίσης συχνότερη σε άτομα με υψηλή μυωπία.

Αντιμετώπιση

Η τυπική θεραπεία για τη μυωπία είναι τα γυαλιά. Ένας κοίλος φακός χρησιμοποιείται για να αποκλίνει τις ακτίνες φωτός που εισέρχονται στο μάτι και να τοποθετήσει το εστιακό σημείο στον αμφιβληστροειδή.

Οι φακοί επαφής είναι μια άλλη επιλογή για ασθενείς που δεν θέλουν να εξαρτώνται από τα γυαλιά, ιδίως κατά αθλητικές και άλλες δραστηριότητες. Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι συμφωνούν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να είναι στην προ-εφηβική ή πρώιμη εφηβική ηλικία τους πριν φορέσουν φακούς επαφής. Ωστόσο, η απόφαση λαμβάνεται για κάθε ασθενή με βάση το επίπεδο ωριμότητάς του

Η διαθλαστική χειρουργική χρησιμοποιεί Laser για να αναμορφώσει τον κερατοειδή και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εμμετρωπικό μάτι. Εάν η επέμβαση είναι επιτυχής, τότε ο ασθενής θα έχει άριστη οπτική οξύτητα χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής.

Η PRK (photorefractive keratectomy) και η LASIK (Laser in situ keratomileusis) είναι οι πιο διαδεδομένες διαθλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις με Laser, τις οποίες εφαρμόζει με μεγάλη εμπειρία ο Δρ. Νικόλαος Μπέλλιος.

Πρόληψη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εντατική δραστηριότητες κοντά όπως μελέτη και βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη μυωπία και τη μυωπική εξέλιξη. Πολλοί συγγραφείς έχουν υποθέσει ότι η προσαρμογή των ματιών κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της μυωπίας.

Η θετική επίδραση της υπαίθριας δραστηριότητας στη μείωση της μυωπικής εξέλιξης έχει τεκμηριωθεί σε πολυάριθμες μελέτες. Η σωματική δραστηριότητα, ο αθλητισμός και οι χαμηλές προσαρμοστικές απαιτήσεις για τα μάτια έχουν θεωρηθεί ως η αιτία αυτής της προστατευτικής επίδρασης.

Dr. med. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΕΛΛΙΟΣ, Χειρουργός Οφθαλμίατρος
  • Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Έρλανγκεν (Νυρεμβέργη) & 24ετής εμπειρία στη Γερμανία
  • Πλήρως εξοπλισμένο Οφθαλμολογικό Ιατρείο για παιδιά & ενήλικες
  • Εξειδίκευση στη χειρουργική γλαυκώματος, καταρράκτη, αμφιβληστροειδούς, ωχράς κηλίδας – Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές
Dr. med. Νικόλαος Μπέλλιος, FEBO